Start van de Bezieling: 4 oktober

Wat is de Bezieling?
DeBezieling.nl is een publiekssite over hedendaags leven en christelijk geloven. De site is de opvolger van rk-kerkplein.org

Wat gaan we doen?
We vertrekken vanuit het hedendaagse leven. Vandaaruit onderzoeken we de christelijke geloofstraditie om vervolgens weer terug te keren bij het leven van alledag. Met inspiratie, ideeën en handelingsperspectieven.

Waarom?
Achter de Bezieling staat de overtuiging dat de christelijke traditie een spannende vindplaats is voor wie op zoek gaat naar de essentie van het bestaan.

Wat kun je verwachten?
Maandelijks brengen we enkele grote artikelen. Een gevarieerd samengesteld columnistenkwartet verzorgt wekelijks een column met een persoonlijke kijk op de actualiteit van religie, zin en spiritualiteit. In een cultuur- en boekenrubriek gaan we in op literatuur, film, muziek en spirituele of theologische boeken. Onder de noemer ‘Theo blogt’ zal hoofdredacteur Theo van de Kerkhof de inhoud regelmatig van zijdelingse commentaar voorzien.

Hoe pakken we het aan?
De inhoud staat voorop. De site is modern, overzichtelijk en eenvoudig. We nemen de tijd om wat langer bij onderwerpen stil te staan en om op zaken terug te komen. DeBezieling.nl is geen nieuwssite. We haken in op vragen uit de onderstroom van onze cultuur.

Voor wie?
De Bezieling is voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft. De Bezieling is er voor alle leeftijdsgroepen. We zoeken naar continuïteit tussen de generaties en kijken met een frisse blik en open geest over allerlei muurtjes heen.

Door wie?
Spil van het bezielingsproject is theoloog en journalist Theo van de Kerkhof. Hij gaat de site managen. Maar vooral zal hij zelf de pen ter hand nemen. De Bezieling werkt met een kleine redactie. Naast hoofdredacteur Van de Kerkhof bestaat de redactie uit pastor/theoloog Gerard Zuidberg en schrijfster/journalist Lisette Thooft. Een groeiende kring vaste medewerkers gaat regelmatig bijdragen leveren: Erik Borgman, hoogleraar theologie aan de Universiteit van Tilburg; Ralf Bodelier, journalist, theoloog en hoofdredacteur van het Wereldpodium Tilburg; Eric Corsius, theoloog en beleidsmedewerker bij de congregatie der Redemptoristen; Annemarie Scheerboom, studente biologie en hoofdredacteur van het katholieke jongerentijdschrift Omega Magazine. Webontwerp en technische ondersteuning is in handen van Eric van den Berg, eigenaar van ISI Media.

Meld je aan
Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de Nieuwsbrief en ontvang eens per maand een overzicht van alle nieuwe bijdragen. Of volg de Bezieling op Twitter: @deBezieling

6 reacties op “Start van de Bezieling: 4 oktober

 1. Graag hoop ik dat stilgestaan zal worden bij hedendaagse vragen, die regelmatig gesteld worden, maar waarop maar geen antwoord komt.
  En als er eens een antwoord komt, dan lijkt wel of niemand ze durft te op te pakken.
  Zo spelen we zo lijkt het wel voortdurend verstoppertje.
  Spreek de jongste generatie maar eens aan, en je zult antwoorden krijgen als
  waar heb je het eigenlijk over ??

 2. Ben zeer blij met voortzetting in deze zin en vorm van kerkplein.org. onder de naam De Bezieling. De motivatie onder het kopje ‘Waarom’ vind ik uitstekend!
  Dat geeft meteen een goede bandbreedte aan De Bezieling.
  Ik ben blij met de medewerking van Gerard Zuidberg met wie ik ooit dezelfde opleiding heb gevolgd. Die ik ken uit publicaties en die actief is in Bezield Verband (Utrecht).
  Ook Erik Borgman spreekt mij als hedendaagse theoloog heel erg aan.
  Lisette Thooft boeit mij uit publicaties als een zeer eigentijds spiritueel persoon.
  Het intrigeert mij hoe zij in of tegenover de christelijke traditie staat.
  Al met al dus een veelbelovend begin.
  Veel spirit en vruchtbaarheid.
  Harry Willems

 3. Succes met dit boeiende initiatief!
  Bezieling is een helder en acceptabel sleutelwoord voor elke socialist, -humanist, -jood, -christen en/of islamiet. Zelfs bij agnosten-, atheïsten en andersgelovigen zal dit al snel meer enthousiasme en vertrouwen oproepen dan de wijze waarop politici en banken onze participatiedemocratie trachten te reanimeren. Er is kennelijk decennialang teveel gesproken, nagedacht-, gecalculeerd en conform uitgevoerd. Alle verstrekkende gevolgen, waarbij ‘bezieling’ – marktconform – kind van de rekening is geworden, is onvoldoende serieus genomen. Toch (b)lijkt dit ons meest mens- en toekomstgerichte fundament.
  Gezagsdragers worstelen met deze tijdgeest en zoeken een toekomstbestendige richting. Bezieling sluit hier goed bij aan. Zinvol in elke tijdgeest en bij elke traditie. Onderzoekt alles en behoudt het goede is hierbij bovendien het principe, dat voor elk (zoekend) mens acceptabel is en altijd zal blijven. Binnen en buiten de kerk is bezieling (enthousiasme) energie, die mensen opnieuw in beweging zal brengen.

  Naast ons vele denken en doen, mag onze hart-check’ eigenlijk nooit ontbreken. Dat is voor mij de aanleiding geworden om, samen met Jeroen Hartel, onlangs deze column te publiceren:

  http://www.commercieelexcelleren.com/columns/adank-hartel-hart-check/#!

 4. Was rk kerkplein misschien een al te roomse titel, mij is de nieuwe titel weer veel te algemeen – tenminste als inhoudelijk op zijn minst de ruime traditie van rk kerkplein wordt voortgezet. De christelijke traditie is inderdaad ‘een spannende vindplaats voor wie op zoek gaat naar de essentie van het bestaan’. Maar ik word van zo’n brede omschrijving van de doelstelling niet veel wijzer. Het is als met het woord ‘spiritueel’, het geeft geen houvast.
  Ik ben benieuwd of ik op 4 oktober uit de eerste bijdragen op dit punt wijzer word over wat bedoeld wordt.
  Succes er mee!

  • Prima titel!
   Ik wil hierbij ook nog even verwijzen naar de weblog Augustinus filosoof van Kees Diekstra, waarin hij het volgende stelt: “Terwijl in onze dagen de werkelijkheid van de ziel een wat marginaal bestaan leidt ten opzichte van wat men de objectieve werkelijkheid noemt, ligt dat bij Augustinus net omgekeerd. Omdat de ziel immaterieel is, beschouwt hij haar als de centrale en enige werkelijkheid in het menselijke leven. Terwijl iedere materiele werkelijkheid die men nastreeft tijdelijk en vergankelijk is, heeft de ziel tijdloze en onsterfelijke trekken. De ziel vervult een verbindende functie. Aan de ene kant bezielt zij het menselijke leven en van de andere kant ontvangt ze zelf haar bezieling van God. In het tiende boek van de Belijdenissen van Augustinus vat hij het als volgt samen: “Moge ik U zo zoeken dat mijn ziel kan leven. Want mijn lichaam krijgt leven van mijn ziel en mijn ziel krijgt leven van U (X,xx,29)””

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>