‘Spreek je uit, theologen’

Leuk interview gemaakt van de week, met John van Schaik, docent en studiecoördinator aan de Hogeschool Geesteswetenschappen Utrecht (HGU). De studies theologie en religiewetenschappen zitten in het slop, maar de HGU is sinds haar oprichting zeven jaar geleden gegroeid als kool. John van Schaik weet wel hoe dat komt. “Het unieke van onze opleiding is dat wij de geest en de geestelijke wereld serieus nemen. Kort door de bocht: engelen bestaan!”

Interessante man om mee te praten. Hij heeft iets dóór waar de academische theologie alsmaar met grote bogen omheen blijft lopen. Soms lijkt hij uit de bocht te vliegen. Zijn verhaal over engelen kan ik ergens nog wel plaatsen, maar levenskracht die de zwaartekracht moet opheffen? “Jezus heeft echt over het water gelopen!”, zegt Van Schaik. Lijkt me stug. Maar anderzijds: waar gaat dat bijbelverhaal, nee, die nieuwtestamentische gebeurtenis, dan wél over? Literaire aankleding om de grootsheid van Jezus tot uitdrukking te brengen? Dat lijkt me weer net wat te mager.

‘Spreek je uit, theologen’, dat is waar John Schaik in feite toe uitdaagt. Laat je niet ringeloren door kerkelijke of wetenschappelijke vanzelfsprekendheden. Neem ervaringen – ook de ongehoorde – serieus. Spreek vrij en onbekommerd over zaken die gewone mensen bezighouden in een taal die gewone mensen verstaan.

Lees het hele interview op nieuwwij.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>