Wat ruist er door het struikgewas?

Voor Mariënburg, vereniging van kritische katholieken, voerde ik in de zomer van 2013 een journalistiek onderzoek uit naar kleine zelfstandige geloofsgemeenschappen van rooms-katholieke origine.

Op verschillende plaatsen ontstaan de laatste jaren nieuwe zelfstandige ekklesiagroepen die kiezen voor een ‘vrije opstelling’, los van officiële kerkelijke structuren. Hun aantal groet sinds 2000. ‘Wat is hier aan de hand?’, vroeg Mariënburg, vereniging van kritische katholieken, zich af. In opdracht van Mariënburg voerde ik een journalistiek onderzoek uit naar zeven van deze gemeenschappen. Wat is hun ontstaansgeschiedenis? Wat gelooft de gemeenschap? Hoe viert men de liturgie? Wat houdt hen bijeen? Wat zijn de knelpunten en de succesfactoren?

Het eindrapport “Wat ruist er door het struikgewas?” werd gepresenteerd op het jaarcongres van Mariënburg, 26 oktober 2013.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>