Vrije wil bestaat niet, bevrijding wel

Paul Smit

Paul Smit

Als Emiel Ratelband en Eckhart Tolle samen een kindje konden krijgen dan zou het wel eens Paul Smit kunnen heten. Cabaretier, performer en trainer Paul Smit is een van de meest gevraagde sprekers voor het bedrijfsleven van dit moment. Opmerkelijk is dat hij zijn optredens doorspekt met een uitermate spirituele filosofie, namelijk die van de non-dualiteit: Alles is één, alles is energie, alles is bewustzijn. Het ‘ik’ bestaat niet en de vrije wil is een illusie. “Laat los, zoom uit en ga mee met de stroom”, zegt Smit.

Het is een nogal extreme visie, die de nodige tegenwerpingen oproept. Maar tegelijk heeft hij niet de minste denkers aan zijn kant staan. Spinoza bijvoorbeeld zou een heel eind met Smit kunnen meegaan, in ieder geval met zijn visie dat de vrije wil niet bestaat (maar vrijheid en bevrijding wel).

Smit zelf heeft een jaar of tien geleden het licht gezien. In hedendaagse beeldspraak heet dat: hij heeft de rode pil genomen (net als Neo uit de ‘Matrix’) en kan nu het geheel doorzien. Maar afgezien van zijn metafysische inzichten is wat hij aan praktische wijsheden debiteert in ieder geval de moeite waard. Probeer enige verlossing te krijgen van het ’babel-bewustzijn’, zegt hij.  We worden geteisterd door een continue stroom van piekergedachten, die als een stelletje Muppets in ons hoofd ons het leven zuur maken, door het continu van commentaar en oordelen te voorzien. Neem het leven meer zoals het komt met de mooie en pijnlijke kanten. “We proberen de pijn als een soort ballen onder water te houden”, zegt Smit. “Maar je hoeft je niet te verzetten tegen de pijn. Heb compassie met al wat is, of het nu vreugde is of verdriet. Het komt en het gaat.”

Van Paul Smit verschenen o.a. de boeken: “Non-dualiteit voor managers” en “Verlichting voor luie mensen” (uitgeverij Samsara). Op 3 april gaat een speelfilm (plus boek, plus dvd) in première, waar Smit het script voor schreef: “Alles over niets”.

Meer lezen, zie mijn interview met Paul Smit in Trouw, 2 april 2013. Of zie HIER.

1 reactie op “Vrije wil bestaat niet, bevrijding wel

 1. ‘imagination is more important than knowlegde…’ Einstein heeft de relativiteit van onze wetenschap helder verwoord en met zijn theorie bovendien naar onze praktijk vertaald.

  Stel je toch eens voor: ‘Emiel Ratelband en Eckhart Tolle krijgen samen echt een kind en noemen hem: Paul Smit! Nederland komt in Global Village plots weer als gidsland op de kaart te staan. Waar ons polderland met haar talloze talenten, waaronder unieke cabaretiers, internationaal mee uit kunnen blijven blinken. Acceptabel door lef, bevlogenheid en loyaliteit als betrouwbare bruggebouwers.

  Helder is en verhelderend zijn de eye-openers, die Paul zoal met humor aanreikt. Bovenal zijn focus op spirituele filosofie voorziet in een evitente behoefte. Want zoals ook Andre van der Braak elders op deze Blog dit in een heldere zin wist te verwoorden: “In het Westen is sprake van een zingevingscrisis”

  Nederland loopt gaandeweg, getuige (identiteits)crises in zorg-, onderwijs en bij al haar gezagsdragers, ook hierbij traditioneel min of meer voorop. De financiële crisis is het logisch gevolg van teveel calculeren-, structureren- regels-, procedures, techniek-, lobby-, trucjes-, (vermeende?) controle versus onvoldoende (bestuurlijke) bezieling-, betrokkenheid-, passie-, vertrouwen-, geloof-, intuïtie en authenticiteit.

  Zie o.a. deze recente publicatie: ‘Tussen denken en doen: de hart-check’
  http://www.commercieelexcelleren.com/columns/adank-hartel-hart-check/#!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>