Diversiteit is een feit

Multicultuur volgens Farida Farhadpour

Farida Farhadpour

Farida Farhadpour

Ze speelt piano, rijdt paard, danst de tango en gaat duiken tijdens haar vakanties. Het Mozeshuis in Amsterdam heeft met de Iraanse organisatiedeskundige Farida Farhadpour (48) een kleurrijke nieuwe directeur aangetrokken, die stellig van plan is het Mozeshuis op de kaart te zetten, te gaan praten met tout Amsterdam. En vooral om alle Amsterdammers “jong en oud, man of vrouw, blank of zwart, rijk of arm, hetero of homo” bij haar centrum te betrekken: Farhadpour wil ‘inclusief denken’ (en-en) en daarvoor is een ‘paradigmashift’ nodig: “Niet beginnen bij de verschillen, maar eerst kijken eerst naar wat ons verbindt.”.

Zijn we daarmee niet terug bij het problemen ontkennende multiculturalisme van de jaren negentig?
Farhadpour: “We hebben in Nederland heel lang de weerstand die kan opkomen in de ontmoeting niet onder ogen willen zien. Omdat we zo graag wilden dat het goed ging, dat alles in orde was, dat het leuk zou zijn. De multiculturele samenleving zat vast in het oude paradigma van het of-of-denken. Je was voor of tegen diversiteit. In feite werden de mensen die de weerstand wel voelden en uitten gediscrimineerd. Verbondenheid, verzoening, compassie dat is niet zoetsappig. De echte ontmoeting kan ook een confrontatie zijn, waarbij je een grens stelt: tot hier en niet verder.”
Maar: “Diversiteit ís er. De vraag is niet of we dat al dan niet moeten accepteren. Maar hoe gaan we daarmee om?”

Lees het hele interview op Nieuw W!j

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>